februari 29, 2020

Feitenkennis van een chimpansee?

Door admin

Een zomer vol mooie lectuur

De zomervakantie zit er weer op en er is veel om over te vertellen of schrijven. Ik zou over mijn vakantie kunnen schrijven. Of over allerlei ontwikkelingen gedurende de laatste twee maanden. De protesten van de boeren. De Black Lives Matter ontwikkelingen. Over wolven. Of over het C-woord. Vooral dat laatste wil ik nog even uitstellen, want het ziet er naar uit dat we nog lang niet van het C-woord af zijn.

Ook wil ik dit schooljaar graag positief starten met goed nieuws.
Een van de mooie ontwikkelingen is de toename van het aantal zomerscholen. Dit worden er elk jaar meer. Gedurende de zomervakantie kunnen kinderen, met name in het basisonderwijs, maar ook steeds meer leerlingen in het voortgezet onderwijs, extra onderwijs volgen.

De Bossche Talent School is een van deze zomerscholen voor het voortgezet onderwijs. Eind juli j.l. hebben ruim 40 leerlingen een week lang en gratis vrijwillig onderwijs kunnen volgen. De (gast)docenten zijn veelal leraren uit het voorgezet of hoger onderwijs uit de regio Den Bosch. Zij bieden zeer gevarieerde lessen aan die de leerlingen kunnen volgen. Een van de lessen heeft bijvoorbeeld betrekking op het kritisch leren denken. (Student)medewerkers van Ondernemend Onderwijs hebben samen met docenten van de Bossche Vakschool zeven denktechnieken van De Bono klaargemaakt om gepresenteerd en gebruikt te worden. Hierover kun je meer lezen op de website van Ondernemend Onderwijs, maar daar wil ik het nu ook niet verder over hebben.

Tijdens mijn vakanties lees ik meestal geen romans, maar het liefst historische boeken of vakliteratuur. Van mijn jongste zoon heb ik een boek over de dertig jarige oorlog van Peter Wilson gekregen. Volgens hem een boek dat ik zeker moet lezen, omdat het een heel goed beeld geeft van de situatie in Europa aan het begin van de zeventiende eeuw en de enorme impact op de eeuwen die volgen. Voor de leken: de dertig jarige oorlog (1618-1648) is het einde van de meer bekende tachtig jarige oorlog (1568-1648) tegen de Spanjaarden. Ik ben eraan begonnen, maar bijna duizend bladzijden in pittig Engels voelde niet aan als ontspanning. Ik heb het voorlopig even aan de kant gelegd.

Daarna ben ik begonnen aan een boek met de titel: Feitenkennis. Een heerlijk boek, een boek dat verplicht zou moeten worden op alle mbo’s, hbo’s en universiteiten. Een boek dat ook fantastisch dienst kan doen als achtergrondliteratuur voor alle leraren en trainers die met de denktechnieken van De Bono aan de slag gaan.

De ondertitel geeft precies aan waarom het een zo belangrijk boek is. Zonder al te veel te verklappen kan ik zonder meer vermelden dat de openingsquiz echt geweldig is. Wel je antwoorden echt noteren, want anders is het niet leuk!

De lezer krijgt dertien multiplechoicevragen met drie keuzemogelijkheden voorgelegd. De vragen gaan over ontwikkelingen op mondiaal niveau. Het zijn vragen waar we allemaal wel van gehoord en over gelezen hebben.
Vier van deze vragen staan al te lezen op de achterzijde van de omslag, te weten: Wat is nu de gemiddelde levensverwachting in de wereld? Hoeveel meisjes in de wereld maken de basisschool af? Welk percentage van de wereldbevolking leeft in armoede? Hoeveel kinderen in de wereld zijn nu ingeënt tegen een ziekte? Als je antwoorden niet actief weet is geen probleem, je krijgt immers drie alternatieven aangereikt waar je uit mag kiezen.

Vervolgens laat de auteur zien hoe het komt dat we zo slecht scoren op deze vragen en wat daarvan de gevolgen zijn. En nog belangrijker, hij laat ons zien wat we eraan kunnen doen om anders en beter te denken en te handelen. Met name dat anders denken en handelen maakt het boek zo goed bruikbaar voor iedereen die veel met getallen en grafieken te maken heeft of krijgt.
Maar het boek is ook een echte aanrader als je helemaal niets hebt met getallen. Volgens Bill Gates is het een onmisbare handleiding voor helder denken over de wereld. En zeg nu zelf, wie wil dat nu niet? Eenmaal begonnen met lezen kun je bijna niet meer stoppen.

O ja, bijna vergeten, je neemt het op tegen een chimpansee! Hè?
Hoe dat zit verklap ik niet, dan moet je het boek maar lezen!

Mvg Jan

Boektitel: Feitenkennis. 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt.

Door Hans Rosling, Ola Rosling en Anna Rosling Rönnlund, 2018.